Stedendriehoek

Paleis Het Loo start met het planten van de nieuwe buxus

APELDOORN – Paleis Het Loo plantte afgelopen week, als Nederlandse primeur, drie verschillende buxus varianten in de 17e-eeuwse paleistuinen. De buxus-cultivars met elegante namen als Heritage, Renaissance en Babylon Beauty vormen samen de nieuwe buxusaanwas. Er is gekozen voor deze varianten omdat ze resistent tegen cylindrocladium (buxusschimmel) zouden zijn en een hogere weerstand hebben tegen buxusmot. Ook hun natuurlijke groeivorm speelt een rol. Door het terugbrengen van de buxus komen de tuinen nog meer in de originele 17e-eeuwse paleistuin.

De buxus komt als eerste terug in de Koningstuin. Dit gedeelte van de tuin is qua formaat en patroon een zeer goede plek om de nieuwe buxussoorten te testen. Een tuin waar veel van de plant wordt verwacht; de perken en hagen in barokke vormen en proporties stellen hoge eisen aan de buxus vanwege groei- en snoeiperiodes. In totaal 27 kilometer-lange haagjes door de paleistuinen van meer dan 300.000 plantjes, waarvan er vandaag 17.000 van de nieuwe buxusplantjes in de Koningstuin worden geplant. De nieuwe buxus wordt als proef een jaar lang gemonitord op groei en gevoeligheid, voordat de buxusplantjes ook in andere delen wordt toegepast.

Biologische bestrijding

In de paleistuinen wordt gebruikt gemaakt van biologische bestrijding. Een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij de keuze voor planten. Net buiten de paleistuinen en op de Klosbaan staat veel ‘oude’ buxus -geplant in 1984 bij de opening van Paleis Het Loo voor het publiek – wat ervoor zorgt dat de nieuwe soorten qua gevoeligheid goed te vergelijken zijn.

Bij de inrichting van de tuin is overal over nagedacht. Alle elementen, zoals de tuinbeelden en de fonteinen, maar ook de planten, bloemen en dus de buxus dragen bij aan de vorstelijke tuinkunst uit de 17-e eeuw. Dit voorjaar brengt Paleis Het Loo de tuin en buxushagen weer terug in volle glorie.