Stedendriehoek
Van maandag 9 tot en met zondag 15 maart vindt de derde editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats. Veel mensen proberen tijdens deze week geen vlees te eten en dit te vervangen met vegetarische varianten. Steeds meer horecagelegenheden spelen ook in op deze week, om te laten zien dat vegetarisch eten niet saai, smakeloos of ingewikkeld is. Maar wat doet het met je lichaam als je een week, of een langere periode, geen vlees eet?
Ten eerste is het belangrijk om te weten wat er allemaal in vlees zit. Het bevat onder andere vitamine B12, vitamine B1, zink, ijzer en eiwitten. Vitamine B12 zorgt voor de aanmaak van rode bloedlichamen en een goede werking van het zenuwstelsel; vitamine B1 voor de verbranding van koolhydraten en een goede werking van het hart en zenuwstelsel; zink is goed voor meerdere lichaamsfuncties, waaronder een goed gezichtsvermogen en sterke haren; ijzer zorgt voor zuurstof transport door je bloed en eiwitten voor de bouw van lichaamscellen.
Alternatieven
De meeste mensen halen hun eiwitten en vitamine B12 uit dierlijke producten. Mensen die geen vlees eten hebben een verhoogde kans op een tekort hiervan. Om vitamine B12 binnen te krijgen kun je meer zuivelproducten of eieren consumeren. Mocht je veganistisch zijn dan is het belangrijk om tabletten te slikken; deze vitamine zit namelijk alleen in dierlijke producten. Eiwitten haal je makkelijk uit onder andere noten, graanproducten, peulvruchten en paddenstoelen. Eet je geen vlees dan kun je last krijgen ijzertekort, wat kan leiden tot vermoeidheid, spierzwakte en duizeligheid. Let er dan ook op dat je ander ijzerrijke producten eet, zoals spinazie en bruine boterhammen. Helaas neemt je lichaam dit alleen slechter op dan ijzer uit vlees. Tenslotte zit er ook zink dierlijke producten. Dit kun je vervangen door onder andere kaas en sinaasappels te eten.
Een tijdje geen vlees
Een ding is zeker: je darmflora verandert. Onderzoek van Washington Center for Clinical Research laat zien dat mensen die geen vlees eten veel meer beschermende bacteriën hebben dan mensen die wel vlees eten. Daarnaast bevatten dierlijke producten veel verzadigde vetten. Deze vetten zorgen voor meer LDL-cholesterol in je bloed, wat de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Door geen vlees meer te eten kun je het gehalte aan slecht cholesterol laag houden. Aan de weerzijde krijg je wel meer kans op tekorten van vitaminen en mineralen. Dit is onder andere met de bovenstaande tips aan te vullen. Of deze veranderingen al zichtbaar zijn na een week? Nee. Daar moet je echt wel langer geen vlees voor eten.
Disclaimer: dit is geen medisch advies. Heeft u vragen? Raadpleeg dan een huisarts of diëtist.