Stedendriehoek
APELDOORN – Aannemer Gebr. Van Kessel heeft, in samenwerking met ketenregisseur Circulus, een circulair educatieproject voor scholen ontwikkeld en gelanceerd. Tijdens dit project gaan de kinderen van groep vijf samen met de aannemer de strijd aan met de eikenprocessierups. Dit doen de scholen door biobased vogelhuisje in elkaar te zetten en op te hangen. Maar liefst 21 klassen van 13 scholen doen mee met in totaal 100 vogelhuisjes. Door mee te doen hopen ze samen op minder rupsen en daarmee op een jeukvrije zomer!
Het eerste exemplaar van het educatieproject is vrijdag officieel door Ab de Jong (directeur Gebr. Van Kessel) overhandigd aan locatiedirectrice Dorine Pot van basisschool Sint Victor in Apeldoorn. Het project omvat een leerprogramma en een bouwpakket met biobased planken. De kinderen leren tijdens het programma over de eikenprocessierups en over het bestrijden hiervan. Ze zetten vervolgens een vogelhuisje in elkaar en hangen deze op. Het ophangen van het vogelhuisje bevordert de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups: het vogelhuisje trekt immers vogels aan, die op hun beurt de rupsen opeten. Ervaringen worden bijgehouden middels een invulformulier.
Het vogelhuisje is gemaakt van biobased materiaal, bestaande uit reststromen plastic en bermgras. Het materiaal is daarmee volledig circulair. De kinderen leren via het leerprogramma hierdoor ook meer over circulariteit en recycling. Aan het project hebben mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meegeholpen van de sociale werkplaats.
Vorig jaar startte Gebr. Van Kessel in samenwerking met Circulus een circulaire productietechniek. Hierbij worden twee reststromen ingezet als een circulair materiaal en vervolgens omgezet in diverse biobased producten. Naast de vogelhuisje bestaan er meerdere productielijnen, zoals picknicktafels, bermplanken, bijenhotels en lichtmasten.