Stedendriehoek

Een nieuw virus levert betekent een run op mondkapjes, maar helpen ze ook echt?

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Wuhan, China, zijn de mondkapjes niet aan te slepen. Terwijl in China al jarenlang veel mensen er een gewoonte van hebben gemaakt om een mondkapje te dragen tegen de luchtverontreiniging, is sinds het uitbreken van het coronavirus vrijwel geen mondkapje meer te verkrijgen in de winkels. Ook in Nederland neemt de vraag naar mondkapjes toe. Het lijkt de ultieme bescherming tegen virussen en bacteriën, maar helpt zo’n mondkapje nou echt?

Eind december kwamen er bij de WHO (World Health Organisation) meldingen binnen van een nieuw virus. De meeste patiënten hebben een longontsteking. De oorsprong ligt in Wuhan, gelegen in de provincie Hubei in China. Virussen zijn er altijd en overal, maar dit is een nieuw virus. En daarin ligt de onrust. Het is niet bekend wat dit virus voor gevolgen zal hebben. Dit nieuwe coranovirus is familie van virussen zoals verkoudheden en virussen als SARS.

Net als bij elk (nieuw) virus ontstond er ook nu een ware run op mondkapjes. Het lijkt voor veel mensen het ultieme beschermingsmiddel, een kapje voor je mond en neus tegen bacteriën en virussen. Met name in Azië zijn mondkapjes al jaren immens populair tegen onder andere luchtvervuiling. Maar is het een effectieve maatregel of een modetrend?

Wanneer een mondkapje wél helpt
“Mondkapjes helpen”, vertelt Ron Beekman van het RIVM, “als je speciale maskers gebruikt die zeer goed sluiten over je neus en mond. De maskers moeten dus heel nauwkeurig worden gebruikt en ze moeten regelmatig worden gewisseld. In het dagelijks leven gebeurt dit vrijwel nooit.”

Op tv-beelden is te zien hoe Chinese bewoners mondkapjes dragen die grote kieren open laten tussen huid en mondkapje. Virussen komen dan gewoon mee bij inademen. Ze sluiten niet goed aan en hebben geen luchtfilter. Daarbij heeft de meest kwetsbare groep mensen – ouderen en luchtwegpatiënten – moeite met het dragen van een mondkapje omdat het ademhalen voor hen dan nog moeilijker wordt dan het vaak al is. Maar mondkapjes hebben wel degelijk effect. Misschien niet direct tegen virussen, maar ze verkleinen het risico als iemand dicht hoest of niest. Ook is er minder kans op besmetting op besmettingen vanaf de hand naar de mond. Mondkapjes worden gebruikt om zelf beter beschermd te zijn, maar ook om andere mensen te beschermen. Uitwisseling van bacteriën wordt op deze manier verminderd.

Je gezonde verstand gebruiken
Het RIVM geeft aan dat het mondmasker de verspreiding van een virus wel enigszins kan afremmen. Dit is alleen het geval dat genoeg mensen een kapje dragen. Belangrijker nog is de basishygiëne: handen wassen, meerdere keren per dag  en eventueel desinfecterende handgel gebruiken.

Het coranovirus is een nieuw virus. Virussen muteren, wat betekent dat het een gevaarlijker maar ook dat het een minder gevaarlijk virus kan worden. Het belangrijkste dat mensen kunnen doen om verspreiding te voorkomen is heel simpel: was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van de je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Je wordt niet ziek van een pakketje afkomstig uit China; het virus kan niet overleven op verpakkingsmateriaal. Ga je op reis naar China? Volg dan het reisadvies.  www.nederlandwereldwijd.nl/landen/china/reizen/reisadvies

Foto: EPA