Stedendriehoek
“In onze omgeving zijn veel mensen sportief actief op hoog niveau. Daarom krijg ik relatief vaak jonge mensen op consult die met sporten klachten ontwikkelen. Wouter – begin twintig – doet drie tot vier keer per week aan wielrennen. Na een bepaald aantal kilometers kreeg hij pijn in zijn lies. Hij kon wel doorfietsen, maar prettig was anders. Dit had hij al lange tijd, misschien wel jaren. De pijn en het stijve gevoel manifesteerde zich vooral in het been waarmee hij kracht zette. Na een nachtje slapen was het weer over. Het viel hem ook op dat hij moeite had met diep bukken. Een vriend had een lage sportauto en daar kon hij met moeite instappen. Ook loungebanken voelden niet langer ontspannen. Hij was al bij de fysiotherapeut langs geweest, die zijn spieren had losgemaakt en speciale oefeningen had meegegeven. Toen dat niet hielp, is hij naar mij doorverwezen.”
“Zijn verhaal en de manier waarop hij onderuitgezakt bij mij op de stoel zit, passen goed in het beeld van een impingement, een inklemming van de heup. Op de röntgenfoto is inderdaad te zien dat de heupkop net niet helemaal rond is. Normaal gesproken is de heupkop rond, zodat hij goed in de diepe heupkom past. De heupkop van Wouter is iets ovaal gevormd, waardoor hij bij een alsmaar draaiende beweging een inklemming krijgt van de kop tegen de kom. Dit veroorzaakt de pijn. Zo’n heupimpingement zie je vooral bij sporters die al op jonge leeftijd intensief met hun sport bezig zijn. Zeker bij sporten waarbij je veel moet draaien en keren zoals hockey, voetbal, volleybal en wielrennen. In de groeifase kan de heupkop door de stelselmatige belasting iets vervormen.”
“Met een speciale, driedimensionale scan krijg ik een exact beeld van de afwijking van de heupkop. Ik stel voor om via een kijkoperatie het bot bij te vijlen, zodat de kop weer soepel in de kom kan bewegen. Wouter moet rekenen op drie maanden herstel, maar hij is jong, gezond en sportief. Dat moet zeker lukken. Als hij na zes weken voor controle weer bij mij komt, vertelt hij dat hij al veel beter zijn been naar binnen kan draaien. Het is nog wat gevoelig, maar de vooruitzichten zijn hoopgevend.”
De orthopeden van het Gelre orthopedisch centrum Apeldoorn en Gelre Zutphen schrijven op deze plek om de week een column. www.gelreziekenhuizen.nl of www.gelresport.nl