Stedendriehoek
STEDENDRIEHOEK – We staan er niet altijd bij stil dat er in het buitenland andere regels gelden dan in Nederland. Zo zou je toch in Rome wel met een biertje over straat mogen lopen? Nou, nee. De politie controleert hier streng op. Zij deelt ook boetes aan toeristen uit die met een ontbloot bovenlijf lopen en hun handen wassen in historische fonteinen.
In Roemenië kan een verkeersovertreding je flink in de problemen brengen. De Roemeense politie kan namelijk je rijbewijs invorderen. Dat kun je terugvragen als je het land verlaat, maar dit moet je schriftelijk doen én laten ondertekenen door een notaris. Over reisdocumenten gesproken: vergeet niet om een identiteitskaart of paspoort mee te nemen als je naar Kroatië gaat. Ondanks dat Kroatië lid is van de EU, kom je zonder een geldig paspoort of identiteitskaart niet de grens over en je riskeert een boete.
Wie in Finland te hard rijdt krijgt een boete die wordt bepaald aan de hand van je inkomen. Het is hier dus mogelijk dat jij veel meer of minder dan iemand anders betaalt voor dezelfde overtreding. Je riskeert ook een boete als je onnodig langs de snelweg in Duitsland komt te staan. Zorg dus dat je altijd voldoende brandstof hebt. Mocht je om een reden toch met de politie in aanraking komen, spreek ze dan vooral aan met ‘u’ (Duits: ‘sie’). De Duitse politie is niet gecharmeerd van toeristen die hen tutoyeert.
Schoenen aan
Sommige mensen vinden het heerlijk om op blote voeten of met slippers te rijden tijdens de warme zomerdagen. Maar doe dit vooral niet in Frankrijk. Het is verboden, omdat je zo minder controle zou hebben over de auto. Deze regel geldt ook in Spanje. Houd ook vooral twee handen aan het stuur, anders heb je een vergrote kans om aangehouden te worden. De Spaanse policia kan je ook aanhouden als je rookt in de auto. Naast dat de overheid vindt dat het inhaleren van rook in een afgesloten ruimte ongezond is, kun je ook nog eens een boete van 200 euro krijgen als je een brandende sigaret uit het raam gooit. In Thailand mag je niet roken op een van de populaire stranden. De boetes kunnen oplopen tot duizenden euro’s of zelfs een jaar gevangenisstraf. Ook je e-sigaret kun je beter thuislaten; deze zijn sinds 2014 verboden.
Nog een tip voor mensen die historische plekken in Griekenland gaan bezoeken: in 2009 introduceerde Griekenland een verbod op schoenen met hoge hakken op belangrijke archeologische vindplaatsen. Deze kunnen namelijk monumenten beschadigen. Laat die stiletto’s dus maar in het hotel en trek lekker je gympen aan als je de tempels gaat bezoeken.