Stedendriehoek

‘Hoe meer zielen hoe meer vreugd bij hindernisloop’

ZUTPHEN – Het was een drukte van belang tijdens de afsluiting van de themaweek Doelgroepen van leerlingen van de Sportlijn op het Baudartius College in Zutphen. Het bedrag, verdiend met activiteiten, werd bekend gemaakt door docent Isabel Wasseveld: “Wow, 601,83 euro!” roept ze als ze de cheque onthult. Dan klinkt een luid gejuich. “In één woord geweldig!” zeggen Gerwin Koopsen, ambassadeur van Stichting Beat Batten en Erik Hofmans, organisator van de Buddy Obstacle Run. De tweede editie van deze run is op zaterdag 29 juni: “Ja, mensen die zin hebben in een sportief spektakel, kunnen zich aanmelden. Hoe mooi is het daarmee ook bij te dragen aan het bestrijden van de ziekte Batten.”

De leerlingen van de Sportlijn op het Baudartius College hebben tijdens de jaarlijkse themaweek gekozen om bij te dragen aan ‘Beat Batten’. Docent Isabel: “Heel mooi. We vervullen daarmee als school ook een maatschappelijke rol. Tijdens deze week worden allerlei activiteiten gedaan. Eén ervan is geld inzamelen voor een goed doel. En dat hebben ze gedaan. Daar zijn we als school trots op.” De leerlingen vertellen over de activiteiten. Over het goede doel zegt Anna Kok: “We waren meteen enthousiast. Het is eigenlijk altijd leuk om geld op de halen voor het goede doel. Toen we begonnen moesten we echt even op gang komen, maar door de leuke reacties werd het steeds makkelijker. De meeste mensen reageerden leuk.” Annet Buiting: “Wij hebben bijvoorbeeld flessen ingezameld, klusjes gedaan, cakes gebakken en opgepast op het kindje van Isabel. Dat was heel grappig om te doen. Verder moet je netjes blijven als mensen niet fijn reageren. Heel soms kwam dat voor.”

Moeilijk voor kinderen
Over de ziekte zegt Irene Weevers: “Het was heel interessant om zelf de gehandicaptensport te doen zoals rolstoelbasketbal en zitvolleybal. Dan merk je hoe moeilijk dat is.” Hannah Julsing had een beeld: “Ja, ik weet wel een beetje wat het betekent. Mijn vader zit namelijk ook in een rolstoel. Maar ik weet natuurlijk niet hoe het is voor kinderen. Dat lijkt me echt moeilijk. Het was ook goed om de mensen bij wie we geld inzamelden iets te vertellen over de ziekte Batten.” Irene laat nog weten dat de meeste mensen ook wel geld hebben gegeven: “Dat was heel fijn. We hadden niet gedacht dat we zoveel zouden ophalen; dat het een bedrag tussen de 400 en 500 euro zou zijn.”

Buddy Obstacle Run
De Buddy Obstacle Run is een hindernisloop die wordt georganiseerd door de Stichting Battle4Kids, die met haar evenementen aandacht vraagt voor zeldzame kinderziektes. Erik: “Onze missie is ‘Waar elk kind wint’. Bij de Buddyrun is al het geld dat wij met (sponsor)acties van deelnemers ophalen bestemd voor de ziekte Batten. Eventuele extra opbrengsten reserveren we alvast voor de volgende Buddyrun.”

Aanmelden via buddyrun.nl
“Inmiddels komen de aanmeldingen via de website buddyrun.nl binnen, maar er kan nog meer bij!” zegt Erik en hij nodigt iedereen uit. “Het is een geweldig, sportief evenement in het prachtige natuurgebied rondom Zutphen. Helemaal mooi omdat je ook nog eens het goede doel steunt. Een echte win-win en daarbij geldt ook ‘hoe meer zielen hoe meer vreugd’. Veel sporters hebben zich al ingeschreven, onder wie ook 57 gehandicapte sporters. We werken hierin nauw samen met de voetbalvereniging Warnsveldse Boys.”

Ziekte Batten
Batten is een zeldzame, slopende stofwisselingsziekte bij kinderen, die zich openbaart tussen het vijfde en achtste levensjaar door zeer snelle achteruitgang van het gezichtsvermogen. Het leidt tot blindheid. Daarnaast ontstaan er toenemende problemen in de motoriek, krijgen kinderen epilepsie, ze verliezen het vermogen tot communiceren en dementie kan optreden. Kinderen met Batten overlijden gemiddeld tussen hun 15e en 25e levensjaar. Tot op heden is er nog geen medicijn of behandeling mogelijk.

Ambassadeur onder de indruk
Gerwin Koopsen kwam in 2015 in aanraking met de ziekte: “De voorzitter van de stichting kwam met zijn zoon, die ook Batten heeft, naar het autobedrijf waar ik werk. Omdat de jongen niet meer kon zien, wilde de vader hem het hele interieur van de auto laten voelen. Dat maakte zo’n indruk op mij. Daar wilde ik iets voor doen. Geweldig hoe de school hier ook bij betrokken is. De kinderen waren zo geïnteresseerd tijdens de presentatie over de ziekte. En het doet me wat hoe ze het hebben gedaan met de activiteiten. En als ik nog terugdenk aan de hindernisloop in 2018: toen is iedereen met een beperking geholpen de waterglijbaan als hindernis te nemen. Met de hulp van al die vrijwilligers is dat gelukt. Je had die gezichten moeten zien. Dat is waar je het voor doet.”