Stedendriehoek

Gasloos wonen in Apeldoorn, Zutphen en Deventer

Nederland moet in 2050 energieneutraal zijn. Hier hebben we in 2015 tijdens de Klimaatconferentie in Parijs voor getekend. Dit betekent dat er ongeveer 7 miljoen huishoudens moeten overstappen van gas naar stroom. Apeldoorn, Deventer, Zwolle en Zutphen zijn nu een samenwerking aangegaan die er voor zorgt dat maar liefst 40.000 woningen aardgasvrij worden gemaakt.

Waarom moet Nederland van het aardgas af?
Als de opwarming van de aarde in dit tempo doorgaat, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Tijd voor actie dus. Het broeikaseffect kan alleen goed worden aangepakt als alle landen samenwerken om de uitstoot van de broeikasgassen te verminderen. Daarom is het Klimaatakkoord ontstaan. Aan dit akkoord doen 194 landen mee. Nederland is pas vorig jaar aangehaakt, al steunden we dit akkoord wel al. In dit akkoord is vastgelegd dat de uitstoot van CO2 in 2050 met minimaal 80 tot 95% verminderd moet worden ten opzichte van het verbruik in 1990. Een van de opties om dit te kunnen realiseren, is het gasvrij maken van de woningen. Op dit moment is ongeveer 95% van de Nederlandse woningen nog aangesloten op aardgas. Het wordt dus een enorme opgave om al deze woningen voor 2050 aardgasvrij te maken. 

Regionale aanpak voor verduurzaming 40.000 woningen
De gemeenten Apeldoorn, Deventer, Zutphen en Zwolle willen dus vanaf 2020 in korte tijd 40.000 woningen verduurzamen. Om dit te kunnen realiseren, kunnen huiseigenaren een beroep doen op een aantrekkelijke financieringsmogelijkheid. Het idee is dat de financiering van de energiebesparende maatregelen door de gemeente wordt voorgeschoten. Dit bedrag mogen huiseigenaren straks in maandelijkse termijnen terug betalen. Het gaat hier om een bedrag dat vergelijkbaar is met de huidige energiekosten. Wie de investering wel zelf kan doen, profiteert straks van het rendement. 

Welke energiebesparende maatregelen zijn er allemaal?Als u uw woning aardgasvrij wilt maken, dan moet u dus op een andere manier koken en de woning verwarmen. Voor het koken kunt u een elektrische kookplaat gebruiken. Dit is vrij eenvoudig te realiseren. De grootste uitdaging ligt bij de overstap naar een duurzame verwarmingsinstallatie. Om dit te kunnen bewerkstelligen, is een goede isolatie noodzakelijk, anders gaat er alsnog veel warmte verloren. Als de woning goed geïsoleerd is, dan kunt u gaan nadenken over een duurzame manier van verwarmen. Dit kan bijvoorbeeld met een warmtepomp, zonneboiler of een pelletkachel. Een warmtepomp gebruikt geen gas, maar wel elektriciteit. Kies dus bij voorkeur voor een groene energieleverancier. Via een energievergelijker kunt u uitzoeken welke groene aanbieder het beste bij jouw wensen past. Door al deze maatregelen, zal de energierekening flink omlaag gaan. Hierdoor is gasloos wonen niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de eigen portemonnee.