Stedendriehoek
DEVENTER – In het jaar van de viering van het 1250-jarig bestaan van de stad hebben Museum De Waag en Speelgoedmuseum Deventer veel bezoekers getrokken. Drie achtereenvolgende exposities (Deventer Koek. Al zes eeuwen houdbaar, Deventer 1250 jaar en Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel) trokken in totaal 25.437 liefhebbers van de stedelijke geschiedenis naar De Waag: een stijging van 35% ten opzichte van het jaar ervoor.
Het Speelgoedmuseum behaalde ondanks de politieke onzekerheid en de gehalveerde bijdrage van de gemeente eveneens een groot aantal bezoekers (23.187). In totaal had Deventer Verhaal in 2018 bijna 57.000 bezoekers voor de musea en haar programma van lezingen, presentaties en boekensalons. Dat aantal ligt iets lager dan in 2017, omdat na maart geen erfgoedexposities meer werden gemaakt in de Stadsetalage. De bezoekers van Open Monumentendag in september 2018 zijn niet in deze cijfers meegenomen.
Deventer 1250
“Ik ben erg blij dat Museum De Waag een inhoudelijke en aantrekkelijke bijdrage heeft kunnen leveren aan de festiviteiten van Deventer 1250. Natuurlijk, zo’n jubileum is een feest voor de stad en haar bewoners, maar het is ook belangrijk om de rijke geschiedenis van de stad aan iedereen te tonen”, aldus creatief directeur Garrelt Verhoeven. Ondanks de uitzonderlijk warme zomer trok het museum in 2018 het grootste aantal bezoekers sinds de oprichting van Deventer Verhaal. Na jaren van wederopbouw heeft Museum De Waag nu weer de positie in de stad die je mag verwachten van een stedelijk museum. Het bereiken van een groot publiek is daarbij nadrukkelijk niet het enige doel. “We willen kwalitatief hoogstaande exposities presenteren, die recht doen aan de rijkdom van de collecties en die op een eigentijdse wijze het publiek bedienen.”
Deventer Boekenstad
“We leggen de lat hoog en willen het Deventer publiek ook graag topstukken laten zien uit andere musea en erfgoedinstellingen.” Voor de dubbeltentoonstelling Deventer Boekenstad, een samenwerking tussen Deventer Verhaal en de Bibliotheek Deventer, werden speciale geklimatiseerde vitrines gekocht zodat topstukken zoals de beroemde ‘Lebuinuscodex’ in bruikleen naar Deventer konden komen. In het Speelgoedmuseum werd eveneens een aantrekkelijke expositie ingericht: Koken voor Kinderen met tal van kinderserviezen, poppenkeukens en kinderkookboeken.
Speelgoedmuseum
Dat Museum De Waag in het jubileumjaar van Deventer veel bezoekers zou trekken, lag in de lijn der verwachting. Het grote aantal bezoekers van het Speelgoedmuseum is opvallender. “Het is voor ons nu het tweede jaar van ‘overbrugging’ met slechts 50% van de reguliere subsidie. En we weten dat het museum al jaren hard toe is aan een grondige modernisering. Dat er desondanks zoveel mensen het museum bezoeken en tevreden naar huis gaan, is tekenend voor de potentie van het museum. Ik ben oprecht trots op ons personeel, dat al jaren in onzekerheid verkeert maar steeds weer het enthousiasme opbrengt om bezoekers een prettige ervaring te bieden.”