Stedendriehoek

Beter één vogel met eenwereldtitel dan tien in de lucht

APELDOORN – Een kampioensvogel kweken: het is moeilijker dan je denkt. Met speciale voeding, goede verzorging en een selectie uit heel veel vogels, is dit mogelijk. Fokker Cor Balk is een groot deel van het jaar bezig om deze vogels te kweken. Door zijn passie en toewijding heeft hij al flink wat prijzen op zijn naam staan, waaronder twee keer een wereldkampioenschap.

Naast een eigen timmer- en klusbedrijf steekt Cor veel tijd in zijn vogels. Zijn garage is al ruim tien jaar een groot vogelverblijf met broedkooien, rennen, een tentoonstellingsdeel, een keukentje en ketel. Alles om de optimale omgeving voor de vogels te creëren. “Ik heb ook een buitenvolière voor de jonge vogels”, legt de kweker uit. “Die mogen van april tot september overdag naar buiten.” 

Postduiven
Cor groeide op in de postduivenwereld door zijn vader en broer. “Hier is toch zeker de basis gelegd voor mijn vogelhobby. Veel hanteer ik vanuit die postduivenervaring. Wekelijks moesten we de wedstrijdduiven voorbereiden voor vluchten. Het conditioneren, in vorm houden en juiste piekmoment scoren, was een goede leerschool. Veel eerste prijzen en kampioenschappen waren al snel het gevolg.” 

In 2008 werd Cor lid van de Apeldoornse vogelvereniging Partropika. Tijdens zijn eerste tentoonstelling viel hij meteen in de prijzen. “Wauw, dacht ik. Dit smaakt naar meer.” In de loop der tijd volgden er meer prijzen, waaronder een wereldtitel bij de Mondial – het belangrijkste vogelfestijn van de wereld – in Almeria, Spanje. “Ik werd kampioen met een Zwartkop geel-lilaborstman en won zilver met een Oranjekop groen overgoten witborst en met een Zwartkop groen overgoten lilaborst.” 

Maar hoe bereidt Cor zich voor op zo’n kampioenschap? “Aan het begin van het jaar worden de vogels gekweekt. Als ze aan de standaard eisen voldoen (denk aan kleur, type en formaat), dan bepaal je zelf of je vogel geschikt is voor een tentoonstelling. De vogels die je goed genoeg acht probeer je zo goed mogelijk voor te bereiden. In juli en augustus worden deze apart gezet en in oktober hebben we de eerste show. Tot met januari duurt het tentoonstellingsseizoen.” 

Bekroning
Afgelopen maand was de vogelliefhebber bij de Mondial in Zwolle. Duizenden fokkers van kooi- en volièrevogels uit de hele wereld komen hier jaarlijks bijeen om elkaar te ontmoeten, vogels te vergelijken en om vogels tentoon te stellen, in de hoop een mooie prijs in de wacht te slepen. Het is dé bekroning van een fokseizoen. Met zijn Gouldamadine blauwe Zwartkop paarsborstmannen heeft Cor de hoofdprijs in ontvangst mogen nemen. “Een bijzondere prestatie”, vindt Kees van Maanen van vogelvereniging Partropika. “Het is geen makkelijke opgave, want de stam moet bestaan uit vier identieke vogels, qua type, formaat, kleurstelling en conditie. Meestal mankeert er wel iets aan een vogel.” 

Cor is dan ook heel blij met zijn winst: “Daar doe je het voor. Maar ik heb in al die jaren zoveel gewonnen, dat ik geen last meer heb van wedstrijdzenuwen. Mijn hart gaat wel iets sneller kloppen als ik weet dat de uitslagen op internet staat. Als je dan je naam ziet staan, geeft het wel een bevestiging dat je nog steeds op de goede weg bent.”