Stedendriehoek

Een kelder onder bestaande woning bouwen

Een kelder bouwen onder een bestaande woning om die uit te breiden is gewoon mogelijk. Hoe dat gaat en hoeveel het kost leggen we je hier uit.

Je woning uitbreiden is niet alleen mogelijk in de breedte of hoogte, maar ook naar beneden. Een kelder bouwen onder een bestaande woning is namelijk gewoon mogelijk. Hoe dat in zijn werking gaat en hoeveel het kost leggen we je uit in dit artikel. 

Opties kelder bouwen
Een kelder wordt vaak gezien als opbergruimte, maar je kunt er veel meer mee. Maak er een werkkamer van, een fotostudio, een speelkamer of een fitnessruimte. Je hebt dus genoeg opties. Voor het bouwen zelf heb je óók opties. Je kunt ervoor kiezen de kelder op maat te laten maken, precies naar jouw wensen, of je kiest voor een prefab kelder. Bij deze kelder worden bepaalde onderdelen vooraf geproduceerd en in elkaar gezet. Prefab kelders hebben een standaard grootte en ontwerp. Als je specifieke wensen hebt, is het dus beter voor maatwerk te gaan.

Prijzen kelder bouwen
Zoals bij iedere aankoop is de prijs een belangrijk punt om over na te denken. Een kelder bouwen is een ingrijpend project en kost best wat geld. Een kelder bouwen kost tussen de 30.000 en 100.000 euro, afhankelijk van de grootte en het materiaal van de kelder. Een prefab kelder is over het algemeen goedkoper. Dit omdat deze sneller is gemaakt.

Tip! Bespaar door offertes aan te vragen bij verschillende aannemers. Je weet dan zeker dat je een eerlijke prijs betaalt. 

Kelder bouwen financieren
Hoewel sparen altijd de meest verstandige optie is, is dit niet voor iedereen mogelijk. In dat geval heb je twee mogelijkheden om het bouwen van de kelder te financieren. Namelijk met je hypotheek of een lening. 

Hypotheek
Je kunt je hypotheek verhogen om de kelderbouw te financieren. Dit is echter alleen mogelijk als de woningwaarde hoger is dan de hypotheek. Mocht je de hypotheek kunnen verhogen, dan is het wellicht ook interessant te kijken of je je hypotheek kunt oversluiten. 

Lening
De kelderbouw financieren kan ook met een persoonlijke lening of doorlopend krediet. De persoonlijke lening is voordeliger, omdat hierbij de rente aftrekbaar is. Bij een verbouwing een doorlopend krediet echter handiger, omdat je dan meer flexibiliteit in het budget hebt. Welke soort lening je ook kiest, het is altijd belangrijk je goed te oriënteren om de markt. Hiermee voorkom je een te dure lening en ongewenste verassingen. Oriënteren doe je het beste met Geld lenen vergelijken, bijvoorbeeld op Geld.nl. Daar vind je het grootste aanbod leningen in een handig overzicht. 

Kelder uitbouwen: stap voor stap
Maar hoe gaat een kelder bouwen onder een bestaande woning nu eigenlijk in zijn werking? We leggen het je hier stap voor stap uit 

1. Vergunning aanvragen

Allereerst moet er een omgevingsvergunning aangevraagd worden zodat je de kelder mag bouwen onder de bestaande woning. Om deze aan te vragen heb je ook constructietekeningen en berekeningen nodig. De gemeente kijkt dan of de bouw veilig is. 

2. Kelder uitgraven

Als de gemeente je de omgevingsvergunning verstrekt, kan het bouwen van de kelder beginnen. De eerste stap is dan ook de kelder uitgraven. Daarna worden betonnen wanden en het plafond geplaatst. Tijdens deze stap worden ook leidingen en bedrading weggewerkt. Ook is dit het moment om extra stopcontacten aan te brengen. 

3. Kelder isoleren

Het is daarna belangrijk de kelder goed te isoleren. Omdat het onder de grond is, is een kelder vaak erg koud. Isolatie is daarom nodig om de warmte binnen te houden. De grond boven isoleren is ook belangrijk, in verband met het geluid van voetstappen.

4. Kelder waterdicht maken

Door alle leidingen kan een kelder veel last hebben van vocht. Let dus op dat de aannemer de kelder waterdicht maakt, bijvoorbeeld met kelderbekuiping.

5. Ventilatie aanleggen

De laatste stap is een ventilatiesysteem aanleggen. Het is moeilijk om een kelder te luchten, dus ventilatie is nodig om schimmels te voorkomen. 

Nu je beter weet wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een kelder onder je bestaande woning kun je je verder oriënteren. Welke aannemers zijn er bij je in de buurt en welke ontwerpen hebben zij voor de kelder? We wensen je alvast veel succes met de verbouwing!