Stedendriehoek
DEVENTER – Woest zijn ze, de winkeliers van de Nieuwstraat en de Overstraten. Woest om de Binnenstadsvisie die onlangs werd gepresenteerd, maar waarbij de ondernemers volgens eigen zeggen geen stem kregen. Het plan om het kernwinkelgebied in te krimpen en bewoning toe te staan op de begane grond van de panden in deze straten, heeft de winkeliers de handen ineen laten slaan. Peter Brouwer van SDBM (Stichting Deventer Binnenstad Management) laat in een reactie weten dat de winkeliers welkom waren tijdens twee vergaderingen waar zij inspraak konden hebben. “De ondernemers waren uitgenodigd en er waren dan ook degelijk ondernemers aanwezig tijdens deze avonden.”
Inkrimping centrum en bewoning winkelpanden
De Binnenstadsvisie voorziet onder meer in een bestemmingswijziging van de Nieuwstraat, Engestraat en de Grote en Kleine Overstraat. Zodra er een pand vrij komt, mag er op de begane grond worden gewoond, iets dat met het huidige bestemmingsplan niet is toegestaan. Assunta Di Nardo, Marieke Dijk en Peter Nijenhuis – allen ondernemers uit de Nieuwstraat – hebben alle winkeliers uit de betreffende straten benaderd en handtekeningen opgehaald. In deze petitie worden wethouder Verhaar en wethouder Walder opgeroepen om in gesprek te gaan met de betrokken ondernemers.
“De SBBM heeft veel goeds gedaan, maar dit is even een misser van grote klasse”
“Er zijn zoveel mooie dingen bereikt in ‘onze’ straten”, vertellen Assunta en Marieke. “SDBM heeft mooie dingen voor ons gedaan en wij zijn dan ook zeker niet tegen het hele plan, maar om onze straten nu zo te pakken: dat is onacceptabel. Dit is de kraamkamer van de stad. De longen naar het hart van de stad. Hier kunnen ondernemers terecht die startend zijn, doordat de huren hier wat lager liggen.”
De inspanningen afgelopen jaren hebben geleid tot een goed gevulde multicultistraat met een keur aan ondernemingen die ‘trekkers’ zijn voor de stad. “De toeristen komen naar de stad voor dit soort winkels. Daarbij is de uitstraling de laatste tijd zoveel verbeterd: groenperken, tuintjes voor de winkels, maar ook de komst van de bibliotheek, de opknapbeurt van de Stadspoortgarage en de komst van een supermarkt en appartementen bij de garage. Het is bizar dat juist dit gebied, waar zoveel goeds is gebeurd, juist nu onder vuur ligt.”
De winkeliers geven aan dat ze bang zijn dat, als dit soort straten als winkelgebied (deels) verdwijnen, dit zal betekenen dat de aantrekkelijkheid van de straten zal afnemen en de toeristenstroom zal afnemen. “De toeristen zullen, als deze plannen doorgaan, niet meer via een winkelstraat de stad in lopen, maar terecht komen in een versnipperde straat met winkels en woningen door elkaar. Dat is natuurlijk geen visitekaartje voor onze stad.”
‘Een plan bedacht door een typemiep’
Peter Nijenhuis: “Ik zit al bijna 30 jaar in deze straat met mijn winkel en woest ben ik. Een stompzinnig plan, waarschijnlijk bedacht achter een bureau. Ik ben een dag lang handtekeningen gaan ophalen, want de nieuwe plannen zijn een ramp voor onze straat. Zijn we eindelijk ergens, dan komen ze weer met dit… Mijn klanten weten mij te vinden, maar voor veel ondernemers zal dit het einde betekenen van hun zaak. In en in triest, maar wij gaan er alles aan doen om dit tegen te gaan.”
De oplossing ligt, volgens Marieke en Assunta, in het verlagen van de huren in de ‘grote’ winkelstraten, zoals de Lange Bisschopstraat. “De huren zijn daar zo hoog, dat alleen de ketens daar kunnen vestigen. Voor zelfstandigen is dat niet te doen. Nu wordt het probleem verlegd van de vastgoedeigenaren naar kleine ondernemers in de aanloopstraten. Een vies spelletje, maar wij pikken het niet!”
Op dit moment ligt het bezwaar op de Binnenstadsvisie bij wethouder Verhaar.