Stedendriehoek

Lokaal erfgoed nu via één portal te vinden

ZUTPHEN – Wethouder Mathijs ten Broeke lanceerde donderdagmorgen het nieuwe erfgoedportal van de erfgoedpartners in Zutphen. De collecties en databases van archeologie, monumentenzorg, het Regionaal Archief Zutphen en het Stedelijk Museum zijn nu toegankelijk via één website: www.erfgoedcentrumzutphen.nl 

Medewerkers en vrijwilligers van deze erfgoedpartners waren uitgenodigd voor de lancering. Samen met een wereldspeler op het gebied van erfgoedtechnologie hebben zij ruim een jaar aan dit project gewerkt. “Het Erfgoedcentrum krijgt een gezicht. Met de beslissing van het college en de raad om niet te bezuinigen op het erfgoedprogramma, een uitvoeringsprogramma en een steeds betere fysieke en nu ook digitale infrastructuur voor erfgoed, gaan we de komende jaren samen mooie projecten realiseren die Zutphen en de regio op de kaart zetten als centrum voor erfgoed”, lichtte Hendrik Haafkens, ‘boegbeeld erfgoed’, toe.

Zoektocht
Hoe de erfgoedpartners en hun collecties samenkomen op de portal, demonstreerde wethouder Ten Broeke aan de hand van een zoektocht naar voorouders. Die zoektocht gaf een inkijkje in de collecties van monumentenzorg, het archief, archeologie en het museum. Hij liet de aanwezigen ervaren wat je kunt met de portal en wat de meerwaarde ervan is. Tussendoor interviewde hij de erfgoedpartners over hun rol op de portal. “Wij zijn in 1998 van gemeentewege begonnen met bouwhistorisch onderzoek, met een toen nog erg pandgerichte database, met allerlei gegevens over de gebouwen en wat we daar binnen vonden en daaraan gekoppeld literatuur. Dat was in zekere zin een mooie opmaat naar dit erfgoedportal”, vertelde bouwhistoricus Jeroen Krijnen van monumentenzorg. “Het mooie van dit portal is dat er niet alleen gegevens van monumenten in staan, maar ook van andere cultuurhistorische erfgoedpartners zoals de musea. Dit is natuurlijk niet alleen voor medewerkers van de gemeente van groot belang maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in Zutphen, burgers die iets willen weten over hun pand en ook toeristen kunnen via dit erfgoedportal al een fantastisch voorproefje krijgen op de stad.”

Toegankelijk
De collectie van het Stedelijk Museum, gepresenteerd door directeur Tiana Wilhelm, vondsten en publicaties van de dienst archeologie, waar archeologe Renske den Boer boeiend over vertelde, en de archieven van het Regionaal Archief Zutphen (RAZ) zijn ook digitaal toegankelijk via de nieuwe website. Archivaris Etienne van den Hombergh van RAZ: “Wij hebben zevenhonderd, misschien wel achthonderd archieven. Die archieven komen uit de middeleeuwen, maar die komen ook uit de twintigste eeuw. Uit Lochem, uit Brummen en vooral ook uit Zutphen. Wij hebben met ons team, met al onze vrijwilligers, de leukste bronnen eruit gehaald, zoals alle voorouders en alle foto’s, en die toegankelijk gemaakt.”

Bestaansrecht
“Nu kan de hele wereld er gebruik van maken. Ik vind het fantastisch om te zien hoe het eruit ziet en wat je ermee kunt”, herhaalde Ten Broeke. “Ik wil ook nog het belang benadrukken van het behoud en beheer van onze historie. Volgens mij is dat ons bestaansrecht, en daar draagt deze erfgoedportal ontzettend goed aan bij. Ik hoop dat veel mensen in Zutphen, Brummen, Lochem en de hele wereld zelf op onderzoek uitgaan, er in duiken en verbanden ontdekken waarvan je nooit had kunnen vermoeden dat ze er zijn.”

Het erfgoedportal is te vinden op www.erfgoedcentrumzutphen.nl . Dit wordt ook de digitale plek waar de erfgoedpartners met de vele cultuurhistorische instellingen en verenigingen in Zutphen en omgeving samenwerken.