Stedendriehoek

Dagelijks bestuur met focus aan de slag

De opgaven zijn ambitieus, de portefeuilles verdeeld en de motivatie top. Het nieuwe dagelijks bestuur van de regio Stedendriehoek is er klaar voor, vertelt de Apeldoornse regiovoorzitter Jeroen Joon.

Sinds medio oktober is duidelijk met welk team Joon en vicevoorzitter Annelies de Jonge uit Zutphen aan de slag gaan. Het dagelijks bestuur bestaat verder uit: Eef van Ooijen (Brummen), Frits Rorink (Deventer), Erik Visser (Epe), Fred de Graaf (Heerde), Sebastiaan van ’t Erve (Lochem) en Jos Penninx (Voorst).

Focus aanbrengen
“We sturen als dagelijks bestuur op resultaat en brengen focus aan”, vertelt voorzitter Joon. “We kijken dus steeds scherp naar wat gemeenten zelf kunnen oppakken en wat we juist beter samen kunnen doen.” Neem de Cleantech A1-zone of het textielsorteercentrum ReShare, dat sinds afgelopen zomer ingezamelde kleding circulair verwerkt. “Logisch dat we daar samen voor gaan voor maximale impact”, vindt Joon. “Gaat het om de verbetering van een weg of het vitaal houden van binnensteden en dorpen, dan zijn lokale overheden wat mij betreft meer zelfstandig aan zet. Al delen we onze kennis en ervaringen natuurlijk wel met elkaar.” 

Echte believer
Joon is als voorzitter het gezicht van de regio Stedendriehoek en heeft zelf lobby en communicatie in portefeuille. Het kost hem geen enkele moeite om de ‘cleantech boodschap’ uit te dragen. “Ik ben een believer. Ik voel die urgentie om écht werk te maken van die energieneutrale en circulaire regio en ik zal aandacht blijven vragen voor de noodzaak om nu te gaan dóen.”

Die oproep gaat wat de voorzitter betreft niet alleen naar Brussel of Den Haag. Ook hoopt Joon bijvoorbeeld meer Overijsselse gemeenten te enthousiasmeren om inhoudelijk mee te doen met de cleantech thema’s. Ook in de Cleantech Regio zelf blijft Joon gemeenteraden en bestuurders motiveren.

“Onze mix van grotere steden en kleinere kernen is een kracht van onze regio en ik maak mij er de komende jaren sterk voor om iedereen aangehaakt te houden. Gelukkig doe ik dat niet alleen: we hebben in het dagelijks bestuur zeer betrokken portefeuillehouders. Daar ben ik erg blij mee.” 

Grote opgaven
Het dagelijks bestuur zet namens de gemeenten de schouders onder grote opgaven. Neem de regionale energierealisatie-strategie en het regionaal bod als bijdrage aan het Klimaatakkoord. Met onder meer regionale programma’s voor circulaire economie en werklocaties, duurzame bedrijventerreinen en een sterk innovatieprofiel voor Oost-Nederland, dragen de overheden bij aan een circulaire Cleantech Regio.

Ook ondersteunen de samenwerkende gemeenten een sterke arbeidsmarkt, met aandacht voor zowel kwetsbare groepen als toptalenten en meer instroom van technici. Omgevingsbeleid, een nieuwe woonagenda, voedselbeleid, klimaatadaptatie en sterke binnensteden en dorpen: dat is allemaal goed voor een fijne woon-, werk- en leefomgeving. Gemeenten zetten ook in op slimme en schone mobiliteit, veelal samen met ondernemers en hun werknemers. 

Samen met ondernemers en onderwijs/onderzoek
Veel te doen, zoveel is duidelijk. “Wij staan in de actiestand!”, verzekert Jeroen Joon. “Samen met de Strategische Board gaan wij als regio onze Agenda Cleantech Regio de komende jaren echt realiseren.”

Foto: Rob Voss