Stedendriehoek
APELDOORN – Tot en met woensdag 20 juni vindt een expositie plaats over grenspalen in de gemeente Apeldoorn in het kader van het provinciale festival Gelderland Grensland. Locatie is het souterrain van het Stadhuis op Het Marktplein. Dit is slechts een van de vele activiteiten die de komende maanden op het festivalprogramma staan, alleen al in Apeldoorn.
Van zondag 17 juni tot en met zondag 23 september vindt in het CODA de tentoonstelling Gelderland Grensland plaats met vier eeuwen Gelderse landschapskunst, in samenwerking met het Rijksmuseum. Gelderland Grensland brengt een unieke selectie beeldende kunst samen, die uitdrukking geeft aan het thema van het erfgoedfestival Over Grenzen van Gelderland. De meest geschilderde provincie van Nederland wordt aan de hand van een aantal bruiklenen, onder andere uit het Rijksmuseum, in beeld gebracht.
Tot en met eind juli organiseert Erfgoedplatform Apeldoorn het Rondje Apeldoorn: een wandeling langs de gemeentegrens van Apeldoorn. Deze wandeltocht is in totaal 114 kilometer lang en is in zeven etappes verdeeld. De start- en eindpunten zijn gelegen bij halten van het openbaar vervoer met parkeergelegenheid. Het Rondje kan zowel rechts- als linksom gelopen worden en is zowel op papier als digitaal beschikbaar.
Tot en met eind juli ook zijn er vanuit Fietsgilde Apeldoorn diverse fietstochten beschikbaar. Zo wordt de fietstocht grenzen, tolhuisjes en hessenwegen aangeboden door Erfgoedplatform Apeldoorn. Het is een dagtocht van ongeveer 50 kilometer en het is een pittige route over zowel vlakke, verharde wegen als (half)verharde fietspaden door heuvelachtig terrein. De fietstocht Bruggelen en de Krim wordt ook aangeboden door Erfgoedplatform Apeldoorn. Dit is een dagtocht van circa 40 kilometer over verharde en soms onverharde wegen en paden door heuvelachtig gebied.
Vanuit het IVN wordt een fietsroute (56 kilometer) verzorgd rond Apeldoorn op de grens tussen stad en platteland. Deze route laat je kennismaken met verschillende landschappen rond Apeldoorn: via het Beekbergerwoud en de landbouwgebieden aan de oostkant, via Noord Apeldoorn naar de bossen van het Kroondomein, naar de heidevelden van Hoog Soeren en Hoog Buurlo aan de westkant.
Op dinsdag 19 juni vindt vanuit het Erfgoedplatform Apeldoorn om 19.30 uur een lezing met presentatie plaats over de geschiedenis van de Grift (zie foto) en de bijbehorende beken en sprengen. Deze lezing wordt verzorgd door Henk Weltje, auteur van het recent verschenen boek met de titel ‘De Apeldoornse Grift en haar stroomgebied’. De locatie is dok Zuid, 1e Wormenseweg 460.
Op zaterdag 23 juni om 14.00 uur houdt het Apeldoorns Gidsen Collectief een wandeling onder leiding van een gids in het Spelderholt en het Herenhul. Een ontdekkingstocht met een historisch tintje. Maak kennis met de bijzondere ontstaansgeschiedenis van dit interessante landgoed met relicten uit een ver verleden, zoals prehistorische grafheuvels. De start is bij de parkeerplaats van de manege Riant, aan de Engelanderweg/Bruggelerweg.
Op dinsdag 10 juli is er vanuit Fietsgilde Apeldoorn om 10.00 uur een fietstocht van ongeveer 40 kilometer onder leiding van een gids over verharde en soms onverharde wegen en paden door heuvelachtig gebied. Het vertrekpunt is het parkeerterrein aan de Dubbelbeek.
Op zaterdag 21 juli organiseert het Apeldoorns Gidsen Collectief om 14.00 uur een wandeling onder leiding van een gids naar het landgoed Welgelegen. Weinig herinnert nog aan het landgoed net aan de overzijde van het Kanaal. Toch heeft het gebied een rijke historie: het landhuis waar ooit admiraal Van Kinsbergen met zijn freules woonde en de bijzondere bocht in het kanaal. Verbaas u over de huidige stedelijke architectuur. Start is aan de Kanaalstraat/Kanaal Noord bij het ‘Potlood’.
Op zaterdag 21 juli is er vanuit de Stichting Koninklijk Apeldoorn om 14.00 uur een concert door het Trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee ter afsluiting van het festival Gelderland Grensland. De locatie is het Oranjepark.