Stedendriehoek
Een passief huis, daar hadden Albertine en Eef nog nooit van gehoord. Maar nu zij er eenmaal wonen, willen zij niet meer terug naar een reguliere woning. “Hoe meer we hoorden over dit concept, hoe enthousiaster we werden”, vertellen de bewoners. “Het is ons niet tegengevallen.”
In 2010 kwam projectleider Martin Snijder, die verbonden is aan het Aventus en de Cleantech Regio, met het idee om passieve woningen te laten bouwen. Als testcase liet hij zes jaar geleden zijn eigen woning bouwen. In 2014 kwam er een plan voor meerdere huizen. Deze zes levensloopbestendige (ook wel passieve) woningen werden in november 2017 opgeleverd. “De woningen zijn geluidsarm en hebben een aangenaam energieklimaat”, vertelt Martin. “Ze zijn luchtdicht, wat betekent dat er veel aandacht is voor isolatie. Alleen de isolatieschil is al 45 centimeter dik. Daarnaast is er een hoogwaardige installatie die zorgt voor de aanvoer van verse lucht. Feitelijk zijn er geen openstaande ramen nodig, maar voor de beleving willen de meeste bewoners dit wel.”
Door die isolatie/installatie is het de hele dag dezelfde temperatuur in huis. Alles werkt op zonne-energie. Er is geen gas aanwezig. “Ik moest wel even wennen aan het idee om op inductie te koken”, legt Albertine uit. “Maar het werkt eigenlijk beter en sneller dan gas.” Via een app kunnen ze zien hoeveel energie er verbruikt en opgebracht wordt. “Het vergt wat aanpassingen, maar dat gaat eigenlijk vanzelf. Zo zetten we voortaan de wasmachine en vaatwasser overdag aan, wanneer de zon schijnt.” Martin vult aan: “Van belang bij het wonen in een passieve woning, is het bewustzijn van de bewoner dat hij of zij de woning moet leren gebruiken. Dit betekent bewust zijn in het gebruik van ramen, zonne-screens en elektriciteitsgebruik. Actief wonen dus.”
Albertine en Eef ervaren geen nadelen en bevelen deze woning aan iedereen aan. “Het is erg comfortabel. Het eindproduct is goed en precies zoals we verwacht hadden. Het voelt echt als een warme deken.”
Nieuw project
Het verhaal gaat verder en Martin is alweer bezig met een nieuw project. In samenwerking met de CPO (Collectief Particulieren Opdrachtgeverschap) wordt er een hofje gebouwd met acht à negen woningen onder een dak. “Het is de bedoeling dat mensen in groepsverband gaan wonen, met een grote berging en een grote tuin. Omdat ik uit het onderwijs kom vind ik het belangrijk om studenten te betrekken bij innoverende projecten. Vandaar dat het een eis is dat zij bij de uitvoering betrokken zijn.”