Stedendriehoek
DEVENTER – Toeristen komen vooral naar Deventer om te winkelen en voor de horeca. Echte publiekstrekkers zijn daarnaast de Deventer stadswandelingen en de evenementen.
In 2017 is Deventer bezocht door 918.000 inwoners uit andere gemeenten in Nederland. Samen waren deze bezoekers goed voor 2,3 miljoen visites, wat neerkomt op een gemiddelde bezoekfrequentie van 2,6 keer. Veruit de meeste bezoekers komen met de auto (68%), ongeveer een kwart komt met de trein.
Gemiddeld besteden toeristen aan Deventer €39,40. Winkelen is de belangrijkste reden (29%) voor een toeristisch bezoek, gevolgd door een stadswandeling (16%) en een bezoek aan de horeca (13%). De meeste (41%) toeristische bezoeken duren 2 tot 4 uur, 31% heeft een duur van 4 tot 6 uur.
Goede ontwikkeling
“Dit zijn prima cijfers”, vindt wethouder Jan Jaap Kolkman. “Ondernemers merken ook dat het aantal bezoekers aantrekt en dat mensen de Deventer binnenstad weer weten te vinden. Dat is een goede ontwikkeling. We blijven ambitieus, want het zou mooi zijn als mensen bijvoorbeeld een dagje langer blijven. Daarom streven we naar uitbreiding van ons hotelaanbod.”
In de periode juli tot september komen de meeste dagjesmensen naar Deventer. In deze periode vinden twee grote evenementen plaats, namelijk Deventer op Stelten en de Boekenmarkt. Vergeleken met andere steden eindigt Deventer met drie activiteiten in de Top 5. Deventer is in trek als het gaat om stadswandelingen, evenementen en het bezoeken van een sportwedstrijd.
Onderzoek
De gemeente Deventer doet sinds 15 jaar mee aan jaarlijks NBTC NIPO Research onderzoek naar toeristisch bezoek aan Nederlandse steden. Naar het aantal toeristische bezoeken, waarvoor ze de steden bezoeken, hoe ze naar de stad komen en wat ze besteden. Er werden vragenlijsten afgenomen bij ruim 13.000 mensen van 18 jaar of ouder.
In 2017 is het toeristisch onderzoek aan steden volgens een nieuwe opzet in kaart gebracht. Hierdoor zijn de resultaten uit het onderzoek ‘Toeristisch bezoek aan steden 2017’ niet vergelijkbaar met voorgaande edities van het onderzoek.