Stedendriehoek

Duizend bezoekers op luchthaven Teuge

STEDENDRIEHOEK – Sprekers op vier podia – waaronder Ed Nijpels, plasticvisser Marius Smit, bergbeklimmer Katja Staartjes en directeur Meiltje de Groot van luchthaven Teuge. Kennismaken met een elektrisch vliegtuig en de Hesla waterstofauto. Honderd hbo’ers die terplekke kwamen met oplossingen voor bedrijven. Saxion-studenten die de Cleantech Battle wonnen met hun designmeubilair Luwies Zero Waste Design. De vijfde editie van Cleantech Tomorrow op dinsdag 24 april ging als bruisend festival next level!

Studenten Don van Diest en Lago Santos Ligtenberg namen glunderend de cheque van 3 duizend euro in ontvangst na het winnen van de Cleantech Battle 2018. Deze duurzaamste wedstrijd van Oost-Nederland voor mbo, hbo en universiteit wordt georganiseerd door het Cleantech Center in Zutphen. De finalisten pitchten tijdens Cleantech Tomorrow hun ideeën aan de jury en bezoekers. De publieksprijs ging naar studenten van Hogeschool Arnhem en Nijmegen, die een elektrische tractorpull ontwikkelden.

Na geslaagd publieksweekend nu de Businessdag
Burgemeesters Hans van der Hoeve en Jos Penninx van gastgemeenten Epe en Voorst openden Cleantech Tomorrow. Van der Hoeve kwam ‘op film’ aanvliegen in een elektrisch vliegtuig. “Bij de eerste editie van Cleantech Tomorrow vloog Cleantech Regio voorzitter Andries Heidema nog in een vliegtuig op biobrandstof”, memoreerde Penninx. “Vijf jaar later gaan we next level en vliegen we elektrisch.” Van der Hoeve keek nog even terug op het afgelopen weekend: ruim 1500 bezoekers kwamen op de publieksactiviteiten af in Epe en Voorst. “Fantastisch, want we hebben hun draagvlak nodig om onze doelen te realiseren.”

Honderd studenten deden mee met de Business Challenge
Tijdens de Business Challenge dachten honderd hbo-studenten uit de regio mee over circulaire oplossingen voor bedrijfsvraagstukken. Zij konden via een app gebruikmaken van de expertise van festivalbezoekers. Ook ondernemer Leo Lussenburg van Regieweb, een adviesbureau voor duurzaam vastgoedbeheer, diende een opdracht in. “Jongeren komen ongetwijfeld met heel andere oplossingen. Ik ben benieuwd naar die ideeën van de next generation.” Winnend concept werd een ‘oogstrobot’ die via zonnepanelen energie opwekt, bedacht voor het Agro Innovatienetwerk in Lochem. Willem Pieters, één van de winnaars: “Heel leuk om in groepjes in korte tijd tot creatieve ideeën te komen.”

Ed Nijpels: compliment voor de Cleantech Regio
Eerder praatte Ed Nijpels bezoekers bij over het Nationale Klimaat- en Energieakkoord dat komende zomer klaar is. Ondernemers, overheden, onderwijs en andere maatschappelijke organisaties maken samen concrete plannen om doelen uit het Klimaatakkoord van Parijs te halen. Die worden straks door regio’s uitgevoerd. “U bent als Cleantech Regio voorloper en wacht niet op Den Haag maar doet zelf al. Andere regio’s kunnen hier een voorbeeld aan nemen”, complimenteerde Nijpels zijn publiek. “Het is van het allergrootste belang dat we nu keuzes maken en de wereld fatsoenlijk achterlaten voor onze kinderen.”

Tijd van praten voorbij, nu dóen
Marius Smit van Plastic Whale inspireerde met zijn ondernemersverhaal. Hij wil ’s werelds wateren plasticvrij maken. Dat lukt in Amsterdam al goed – daar worden jaarlijks circa 60 duizend plastic flessen uit de grachten gevist, plus nog een grotere berg ander plastic. Hiervan worden boten gemaakt waarmee weer nieuw plastic wordt opgevist. Sinds kort wordt het afval ook verwerkt in designkantoormeubilair. “Duurzaam onderscheidend vermogen is een kwestie van dóen, de tijd van praten is voorbij”, onderstreepte Smit.

Concrete plannen gelanceerd tijdens Cleantech Tomorrow
In Teuge lieten ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen zien echt doeners te zíjn. Zo komt er een nieuwe vmbo-mbo-opleiding techniek en werden andere nieuwe cleantech opleidingen gepresenteerd. Luchthaven Teuge lanceerde het plan voor een Electric Aviation Centre. De proces- en maakindustrie uit Apeldoorn en Epe gaf de aftrap voor het project Energiekoplopers en maakt daarmee flink werk van energiebesparing en -opwekking. Op diverse podia gaven sprekers uit de regio tips voor circulair ondernemen en energietransitie. Ook konden bezoekers terecht in het Dorp van Morgen op het festivalterrein. Hier toonden regionale organisaties te midden van verschillende foodtrucks hun aanbod voor duurzaam wonen, reizen en ondernemen.