Stedendriehoek
APELDOORN – Afgelopen week was de kick-off van Swim to Fight Cancer Apeldoorn. De website is gelanceerd, de inschrijving voor individuen en teams is geopend en doneren is nu mogelijk. Om dit symbolisch te vieren, sprong de organisatie op een zonnige woensdagochtend het Kanaal in.
In Apeldoorn wordt Swim to Fight Cancer voor de derde keer georganiseerd. Swim to Fight Cancer is een recreatief zwemevent, dat in meerdere steden wordt georganiseerd. Tijdens dit evenement zwemmen deelnemers en teams om zoveel mogelijk donaties op te halen voor stichting Fight cancer. Deze stichting (voor jongvolwassenen) werft fondsen voor KWF Kankerbestrijding. Onder het motto ‘Love life. Fight Cancer’ laten zij zien dat de strijd tegen kanker resultaat oplevert en inspireren zij mensen om mee te doen. Fight cancer wil jonge mensen bewust maken van de noodzaak van kankerbestrijding. Ze betrekken hen bij de strijd tegen kanker en sporen ze aan tot actie. De opbrengsten van Fight cancer gaan via KWF Kankerbestrijding naar wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie.
In Apeldoorn vindt het zwemevent plaats op zondag 16 september bij het Kanaal. Ter hoogte van restaurant de Beren tot aan het Potlood worden verschillende afstanden gezwommen. “De junioren tot en met 18 jaar kunnen 250 meter of 500 meter zwemmen”, legt voorzitter Krista Walter uit. “De volwassenen kunnen kiezen voor de 250 meter, 750 meter of anderhalve kilometer. De variatie in afstanden is dit jaar nieuw en het inschrijfgeld is lager. Daardoor is het dit jaar nog laagdrempeliger om mee te doen.”
Zowel individuen als teams zijn welkom om mee te doen. “We hopen dit jaar meer schoolteams mee te krijgen. Ook bedrijventeams en vriendenteams kunnen meedoen.” Inschrijving voor de junioren is 20 euro, voor de volwassenen 35 euro, vriendenteams en schoolteams 125 euro en voor bedrijven 500 euro. “Vorig jaar deden er 163 mensen mee en is er 87.000 euro opgehaald. Er waren ruim 80 vrijwilligers aanwezig en 50 bedrijven.” Men kan op verschillende manieren bijdragen aan dit evenement. “Je hoeft niet mee te zwemmen, je kan ook als vrijwilliger helpen op de dag zelf of komen kijken.” Van de deelnemers wordt verwacht dat ze ook sponsorgeld ophalen. “Het streven is 250 euro per deelnemer, maar alle euro’s zijn welkom.”
Doodsoorzaak nummer één
“Het is een evenement met een lach en een traan”, vertelt Krista. “Mensen zwemmen voor iemand of met iemand in gedachte. Deze ziekte treft ons allemaal.” Eén op de drie mensen krijgt kanker. Dat zijn jaarlijks ruim 100.000 mensen in Nederland. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek is kanker voor zowel mannen als vrouwen doodsoorzaak nummer één. In 2016 overleden ruim 72 duizend mannen en bijna 77 duizend vrouwen aan kanker. Het grootste aantal stierf aan longkanker. Positief is wel dat het aantal kinderen dat stierf aan kanker in 2016 historisch laag was. Er is voornamelijk een grote daling te zien in de sterfte aan leukemie.
Na een paar foto’s, een frisse duik en een kop koffie of thee is het tijd voor de organisatie om naar hun werk te gaan. “Ik heb nog nooit zo fris achter mijn bureau gezeten”, lacht een. Via de website www.swimtofightcancer.nl kan men op de hoogte blijven van de kankeronderzoeken en de organisatie. Ook is Swim to Fight Cancer te vinden op social media.