Stedendriehoek
APELDOORN – Liefhebbers van oldtimers kunnen over enkele maanden hun hart weer ophalen bij Paleis Het Loo. Van vrijdag 29 juni tot en met zondag 1 juli vindt rond het Stallencomplex het Concours d’Ėlégance plaats, het internationale autoconcours voor klassieke en exclusieve auto’s. Het evenement trekt jaarlijks veel bezoekers naar Apeldoorn.
Er aan mogen deelnemen is een bijzondere ervaring. Dat vertellen Fred en Joke Dehnen en Jody en Willem Rikkers, twee Apeldoornse echtparen die zelf enkele jaren geleden uitgenodigd werden om met hun oldtimer op het concours aanwezig te zijn. “Heel apart”, aldus de Rikkertjes. “We waren er met onze Studebaker uit het jaar 1964. Niet echt een oude knakker, maar wel een auto waarvan er nog maar één in Europa rond rijdt”. De fraaie auto werd gekocht in 2002.
Oude dame
“We waren op het juiste moment op de juiste plek. Aanvankelijk wilden we eerder stoppen met werken, maar daar kwam wat tussen. Dus zochten we een andere tijdsbesteding. We hebben drie jaar over de aanschaf nagedacht en hakten de knoop door. Niet als beleggingsobject, maar puur als hobby”.
De Studebaker wordt gekoesterd als een oude dame die geen kou mag vatten. Jody lacht en zegt: “Jazeker, er is een speciale ruimte voor ingericht waar in de winter een kacheltje brandt. Er wordt niet mee gereden als de weersomstandigheden slecht zijn. Ik noem hem altijd ons Studje.” Het onderhoud aan een oldtimer is wat duurder dan bij een auto anno 2018.
Onderdelen zijn vaak moeilijk te vinden. Willem: “Op internet lukt het nog wel en er zijn talloze monteurs die ook nog oude onderdelen hebben. Ik sleutel er zelf zoveel mogelijk aan. Voor het grote onderhoud breng ik hem naar Garage Steenbergen.”
Naast de Studebaker is er nog een Nekaf M38 A1 uit 1959, een Daf YA 66 en er was een Ford Fairmont Future uit 1978. De Ford Fairmont werd ingeruild voor een Ford LTD-II uit 1977.
“Meer komen er niet”, aldus Jody en Willem. “We offeren onze vakantie op aan deze hobby. Ook onze kleding passen we aan als we met een van deze auto’s op pad gaan. Origineel zoals bij de tijd van de auto’s hoort. Maar ja, de oudjes worden met de jaren een beetje brozer, net als oude mensen. Vandaar dat we er heel voorzichtig mee om gaan.”
Peugeot 201 faux cabriolet
We schrijven het jaar 1930 als de Peugeot 201 faux cabriolet uit Lyon het levenslicht ziet. Een beauty met een leren dak die sinds een jaar of 15 in het bezit is van Fred en Joke Dehnen, Het echtpaar is waarschijnlijk de derde Nederlandse eigenaar. De auto is in perfecte staat.
“In concours-staat”, vult Dehnen aan. “En jawel, er zit diefstalbeveiliging op uit 1930. Er is geen stuurbekrachtiging. Er valt dus heel wat te sjorren als je de bocht om gaat.” Fred en Joke twijfelen een beetje als we vragen of de auto een beleggingsobject is. “Het zou mooi zijn als er een vermogen voor wordt geboden, maar dat is niet het geval. Hij is wel in waarde gestegen, maar hij gaat de deur niet uit. We zien het als een stuk nostalgie waar we heel gek mee zijn.”
Wie de auto ziet denkt dat het om een splinternieuw exemplaar gaat. Hij fonkelt aan alle kanten, wordt uitsluitend (heel voorzichtig) met de hand gewassen en opgewreven. De veronderstelling dat hij ook door de wasstraat gaat is natuurlijk ‘prietpraat’. “Deelnemen aan het Concours d’Ėlégance was een belevenis. Je wordt er voor gevraagd en je scoort er heel goed mee. Al met al is het geen goedkope hobby. Het geeft je wel voldoening als je constateert dat de waarde hoger is geworden. Ook dat de originele gebruiksaanwijzing er bij zit en de schema’s van opbouw. Snelheid zit er niet in. We rijden hooguit 60 km per uur met afstanden die variëren van 30 tot 40 kilometer en… alleen als het mooi weer is. Ook bij Joke en Fred staat er een kacheltje in de schuur die aangestoken wordt als het erg vochtig is. De auto lust alleen loodvrije benzine waaraan een speciaal mengsel wordt toegevoegd. De tankinhoud bedraagt slechts 30 liter.”
Voor speciaal onderhoud gaat de oldtimer naar Garage Veeneman.
“Daar weten ze veel van deze oudjes. Ook voor wat betreft oude onderdelen worden we goed geadviseerd en wordt er geholpen om ze te vinden. Al met al, we zijn ongelooflijk trots om dit oude wagentje. Zolang wij leven zal hij niet in een bejaardencentrum terecht komen.”
Waardedaling?
De afgelopen twee bleven de prijzen van oldtimers stijgen. Daar lijkt echter een eind aan te komen, want vorig jaar is de waarde van de klassiekers afgenomen. Veilingen werden minder drukbezocht en dat betekende lagere prijzen en meer onverkochte exemplaren. Zo sloot RM Sotheby’s, een grote speler in de wereld van de autoveilingen, een belangrijke veiling in het Italiaanse Villa Erba verleden jaar onder de verwachtingen af. Een reden is moeilijk te bepalen. De Brexit en wereldwijde economische schommelingen hebben zeker een invloed. Investeerders zijn voorzichtiger geworden.
De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Eind jaren ’80 stegen de prijzen om vervolgens in 1990 weer even snel te zakken. De oldtimerwereld kan natuurlijk niet blijven groeien en is wellicht – net als de wereldeconomie – onderhevig aan verschillende conjuncturen.