Stedendriehoek
ZUTPHEN – De Gelderse Bokaal 2017 werd vorige week uitgereikt aan Jules Verschure. Deze onderscheiding kreeg hij voor zijn verdiensten voor jeugddweilorkest Kleintje Spul(t) uit Zutphen.
De Gelderse Bokaal wordt elk oneven jaar toegekend aan iemand die zich bijzonder heeft ingezet voor cultuur of natuur in Gelderland. Naast de speciaal ontworpen Gelderse Bokaal, bestaat de prijs uit een geldbedrag van € 5.000 voor een project op het werkterrein van het Cultuurfonds. Dit jaar werd de prijswinnaar gezocht tussen mensen die zich hebben onderscheiden in de Gelderse muziekwereld van Hafabra (Harmonie, Fanfare en Brassbands) en koren. Belangrijke criteria voor de Gelderse Bokaal 2017 waren een grote persoonlijke inzet en bevlogenheid, inspirerend zijn voor anderen, katalyserend werken voor gewenste ontwikkelingen en dat de activiteiten een regionale uitstraling hebben.
Jules Verschure is medeoprichter van dweilorkest ’t Spul(t) in Zutphen, waar hij sinds 1997 meerdere bestuursfuncties vervulde. Ook is hij oprichter en muzikaal leider van het jeugddweilorkest Kleintje Spul(t). Jules geeft muziekles en arrangeert alle muziekpartijen. Een opvallend aspect is dat hij de muzikanten uitdaagt uit het hoofd te spelen. Door middel van een instrumentencarrousel leren kinderen meerdere instrumenten kennen. De jury heeft grote bewondering voor de persoonlijke inzet en bevlogenheid van Jules en zijn inspirerende manier van werken.
De bokaal wordt iedere twee jaar ontworpen door weer een andere Gelderse kunstenaar. Dit keer is het ontwerp van Léon Mommersteeg. Het ontwerp van de bokaal is geïnspireerd op de harmonie/fanfarewereld, de (jeugd)orkesten en het lesgeven/inspireren en anderzijds een bokaal als trofee van verdienste, een ‘loftrompet’. Het is een trofee die de ontvanger toe speelt.
Jules Verschure vertelt dat hij zeer vereerd is met de nominatie en de prijs. “Genomineerd worden als oprichter en muzikaal leider van dweilorkest kleintje Spul(t) is voor mij bijzonder. Het is een grote waardering voor de andere, onderscheidende manier van les geven en muziek maken, waarbij plezier en samenspel voorop staan.”