Stedendriehoek

Bijzondere bibliotheken in beeld

APELDOORN – Met de intrede van het digitale tijdperk is er ongelooflijk veel veranderd op vrijwel elk gebied. Neem bijvoorbeeld de fotografie. De ouderen onder ons weten zich ongetwijfeld het fotograferen met een analoge camera te herinneren. In de simpelste fototoestellen ging een soort papieren rolletje. Later werd dat kunststof. En ja, het moest allemaal naar de fotohandel gebracht worden voor ontwikkelen en afdrukken. Anno 2017 doen we alles zelf. Digitaal natuurlijk met snufjes die onze stoutste dromen overtreffen. Onze digitale camera’s zijn ware computers die iedere bewerking toelaten.

Ook Apeldoorner Oscar de Wit weet zich deze periode nog te herinneren, al behoort hij nog niet tot de senioren. Van meet af aan fascineerde fotografie hem. Nog meer het afdrukken van de foto’s. “Ja joh…ik weet het nog heel goed. Mijn eerste camera was een Practica en ik fotografeerde vooral de handbalsport en het vliegen op Teuge. De mogelijkheden van vastleggen en terugkijken fascineerde me enorm en ik was er beredruk mee. Zo druk, dat het me ging tegenstaan en het een tijd bleef liggen.”

 

De hobby werd later weer opgepakt. Oscar: “Vooral het bewerken ging me boeien. Toen vooral wat je met twee foto’s kon doen, laten overvloeien bijvoorbeeld. Het bewerken heb ik me helemaal eigen gemaakt en dat nam natuurlijk een nog grotere vlucht toen de digitale camera’s kwamen en ook het computertijdperk zijn intrede deed. De mogelijkheden zijn nu echt onbegrensd.”

 

Inmiddels werkt Oscar de Wit onder de naam Leblanc Design. “Ja, het is professioneel geworden en ik heb al enkele exposities achter de rug. Ik heb me een bewerking eigen gemaakt die niemand nog doet. Iedereen is er razend nieuwsgierig naar, maar dat blijft natuurlijk het geheim van de smid. Ik exposeerde in Sam-Sam, Galerie H10a en de Flierefluiter in Apeldoorn.

Met name fascineren mij mysterieuze beelden en emotionele foto’s. Die emotie probeer in ook in mijn eigen werk te brengen en vandaaruit ontstaat Art. De huidige exposities zijn foto’s van oude panden en oude ambachten op een bijzondere manier bewerkt.”

 

“Nu ben ik bezig om de tien bijzonderste bibliotheken in Nederland te fotograferen. Daar zitten veel haken en ogen aan voor wat betreft de toestemming om dat te doen. Gelukkig heb ik hulp van mensen die toegang tot deze bibliotheken hebben. In Zutphen heb ik de Librije gefotografeerd. Als tegenprestatie wilden ze de eerste expositie, dus de landelijke primeur. Voor dit project heb ik een jaar uitgetrokken. Dat betekent dat de eerste expositie in het najaar van 2018 zal plaatsvinden. Het geeft me trouwens heel veel voldoening dat ik de enige ben die deze stijl hanteert. Het onderscheidt je van de rest.”

Maar ook elders is het werk van Oscar niet onopgemerkt gebleven. Hij ontvangt berichten uit de hele wereld. Oscar: “Het is erg moeilijk om globaal door te dringen. Leuk als het gebeurt, maar ik ben nu ook tevreden. Vanaf 3 december hangt er werk in Studio28 in Apeldoorn en in het Denksportcentrum, tot eind december. De opening hiervan is op zondag 3 december om 15.00 uur. Overigens noemt Oscar de stijl die hij hanteert HDR-Old-style.

 

Bibliotheken die voor de camera van Oscar komen zijn: de Portugese Synagoge in Amsterdam; Ets Haim, de oudste Joodse bibliotheek ter wereld en UNESCO Werelderfgoed; de Bibliotheca Thysiana in Leiden; de in 1826 gebouwde bibliotheek van het Teylers Museum in Haarlem; het Huis van Gijn in Dordrecht; de bibliotheek van Artis in Amsterdam; de Rococo bibliotheek in de Abdij van Rolduc; de bibliotheek van Kasteel Amerongen; de Librije in Zutphen; de Cuypersbibliotheek van het Rijksmuseum in Amsterdam; de bibliotheek van Slot Zuylen.