Stedendriehoek
De komende 2 à 3 weken wordt door heel Apeldoorn bij de huisartspraktijken de griepprik toegediend aan mensen die daar een oproep voor hebben gehad. De laatste jaren krijg ik regelmatig de vraag of het wel nodig is een griepprik (griepvaccinatie) te nemen.
Wat is griep?Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door het griepvirus. Besmetting gebeurt door contact van de slijmvliezen van mond, neus of oog met het griepvirus. Griepvirusdeeltjes zitten in druppeltjes slijm, snot of speeksel. Door praten, hoesten of niezen wordt het virus verspreid.
Symptomen en verloop:
Griep begint vaak met plotse (hoge) koorts, koude rillingen, spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en droge hoest. De koorts duurt meestal 3 tot 5 dagen. Het virus kan ontstekingen geven in het slijmvlies van de neus-, keel- of bijholten, maar ook van de luchtpijp of de longen. Herstel duurt meestal 1 tot 3 weken. Griep verloopt bij de meeste mensen onschuldig en gaat over zonder medische behandeling. Sommige mensen hebben een grotere kans op ernstige klachten als ze griep krijgen. Dit geldt voor ouderen en mensen met een chronische ziekte. Mensen die al hart- en longklachten hebben, kunnen door de griep daar meer last van krijgen.
Wat doet de griepprik?
De griepprik is een vaccin met kleine dode deeltjes’ van verschillende soorten griepvirussen. Die dode deeltjes zijn onschadelijk. Je kunt dus geen griep krijgen van de griepprik. De dode griepdeeltjes zorgen ervoor dat het lichaam afweerstoffen maakt tegen de griep.
Twee weken na de griepprik heeft u genoeg afweerstoffen. Wordt u na deze twee weken besmet met één van de griepvirussen uit de griepprik dan kunnen de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk maken. Hierdoor wordt u niet ziek of minder ziek. De bescherming duurt meestal 6 maanden.
Heeft de griepprik bijwerkingen?
De meeste mensen hebben buiten 1 à 2 dagen stijfheid in de bovenarm ter plaatse van de injectie geen bijwerkingen. In zeer zeldzame gevallen worden ‘mogelijke ernstige’ bijwerkingen gemeld. Denkt u last van een bijwerking te hebben? Meld dit dan bij uw huisarts.
Terug naar de vraag is de griepprik nodig?
Ieder jaar is er gedurende het griepseizoen een duidelijke toename van longontstekingen ziekenhuisopnames en zelfs sterfgevallen door de griep. Mensen die een griepprik hebben gehad hebben minder kans op griep. Wanneer ze toch griep krijgen hebben ze een lagere kans op een ernstig verloop van de griep (zoals de genoemde longontsteking en ziekenhuisopname). Bovendien zorgen gevaccineerde mensen ervoor dat verspreiding van griep onder de bevolking minder snel verloopt.
Ikzelf als dokter loop een grote kans iemand te treffen met griep en maak zelf ook gebruik van de griepprik om verspreiding onder mijn patiënten te voorkomen. Mijn advies: Wanneer u een medische reden heeft voor de griepprik of ouder bent dan 60 dan adviseer ik u de griepprik te nemen.
Bronnen:
www.gezondheidsraad.nl/nl/grip-op-griep & www.rivm.nl/griep
‘