Sport
APELDOORN – Diederik Bos maakt geen geheim van zijn ambities. WSV’s voetbalvoorzitter streeft zowel met de beste zaal- als veldvoetballers van zijn club hogere doelen na. Dat de ondernemende bestuurder bij het realiseren van zijn sportieve plannen toenadering zoekt tot de FSG Academy, vindt Bos zelf een logische stap. Van de combinatie van onderwijs met topsport op de sportcampus aan de Laan van Westenenk gaan volgens de WSV-preses in de nabije toekomst tal van verenigingen ter plaatse de vruchten plukken. “Duidelijk is dat het voetbal- en sportklimaat in Apeldoorn moet veranderen.”
Verwijzend naar de onbegrensde mogelijkheden van FSG’s sportprogramma’s kopte weekblad Voetbal International begin juli boven een uitgebreid artikel al dat de nieuwste Messi weleens uit Apeldoorn afkomstig kan zijn. Fraaie vooruitzichten. Al zullen toekomstige wereldsterren niet zo gauw een studie komen volgen bij FSG, weet ook Diederik Bos. “Het grootste aantal talenten gaat nooit het betaalde voetbal halen. Middels een opleiding geeft FSG er een andere draai aan. Na vier jaar stuur je ze wél met een diploma terug. Ze ontwikkelen zich hier als mens.”
Het verwondert niet dat zowel betaaldvoetbalorganisaties als lokale amateurvoetbalverenigingen nauwlettend in de gaten houden waarheen de bal rolt. Toekomstige FSG-leerlingen gelden als potentiële aanwinsten voor elke club. De studerende sporters kunnen op elk denkbaar niveau instromen. Bos, hoofd van de FSG-voetbaltak, kijkt daarbij verder dan alleen zijn eigen club. “Wij kunnen op termijn al die spelers echt niet alleen bij WSV kwijt”, spreekt Bos van een win win-situatie voor alle betrokkenen. “Ik verwacht één seizoen nodig te hebben met ons voetbalprogramma. Dan zal de klas vol zitten met voetbalstudenten.”
Afgelopen week zat de wegbereider al met vertegenwoordigers van drie Apeldoornse verenigingen aan tafel om een beeld te vormen van de mogelijkheden van het opzetten van een gezamenlijk eentweetje met FSG. “Ik probeer mijn WSV-pet af te zetten en te kijken naar de belangen van andere Apeldoornse clubs. Het zou mooi zijn om dit vanuit Apeldoorn te omarmen. Voorwaarde is wel dat het om clubs gaat die open-minded zijn, open staan voor het 055-verhaal en over onderscheidend vermogen beschikken. We zijn nu aan het kijken naar waar die clubs behoefte aan hebben en welke kant we op kunnen. FSG is daarin leidend.”
Bos beklemtoont dat wat voor voetbal en zaalvoetbal geldt ook van toepassing is op andere sporten. “Het hele Apeldoornse verenigingsleven kan aansluiting vinden. Alles ademt sport bij FSG. Iedereen is welkom om te komen praten. Ik zou graag zien dat de Sportraad deze initiatieven steunt. Eigenlijk moet de Sportraad het boegbeeld zijn voor alle sportverenigingen. Maar dan moeten ze wel met hun tijd mee. Het moet sneller, moderner én actiever. De sportcampus laat verenigingen beter functioneren. Door dingen bespreekbaar te maken vind je met alle partijen de juiste koers. Wat hier gebeurt, is voor Apeldoorn heel bijzonder. Royal Eagles moet bij iedereen door de aderen gaan vloeien. Aansluiten op het FSG-concept is goed. Je kunt het bijna zien als een fusie. Al is dat nou juist iets waar we in Apeldoorn niet zo heel sterk in zijn…”
Na de basketbalsters van de Royal Eagles heeft de Sportacademy inmiddels ook haar naam gekoppeld aan WSV’s hoogste zaalvoetbalteam. “In het zaalvoetbal ligt al een stukje professionaliteit. Het kan zijn dat we dat in de toekomst overhevelen naar FSG en Royal Eagles. Wil je stabiel worden, dan heb je die professionaliteit nodig. Met WSV hebben we nu gezien wat de eredivisie inhoudt. Op termijn willen we daar ook een internationale expansie aan geven. Anders blijven we maar in die op vrijwilligers gebaseerde verenigingsmodus hangen. Ik denk dat Apeldoorn een bolwerk in het zaalvoetbal kan worden. Met op termijn misschien wel twee eredivisieclubs. PFC is dit seizoen immers de gedoodverfde kampioen in de eerste divisie. Apeldoorn moet dít nooit meer loslaten.”
Aan Diederik Bos zal het niet liggen. De WSV-voorzitter stelt alles in het werk om de FSG Academy ingeburgerd te krijgen. “FSG is van Apeldoorn. Royal Eagles is van Apeldoorn. WSV is daarentegen niét van Apeldoorn. Zoals AGOVV niét van Apeldoorn was toen het nog betaald voetbal speelde. Als je vereniging aangesloten is bij FSG, dan ga je bij je partner kijken wanneer je een wedstrijd bezoekt. Apeldoorn moet FSG omarmen. Elke vereniging kan er beter van worden. Zo kunnen we eindelijk de sportstad worden die we pretenderen te zijn.”