Stedendriehoek
APELDOORN – We houden ervan, we vervloeken het en vooral…vrijwel elke Nederlander heeft het er elke dag over; het weer! Van felle zon tot grote donderwolken; ze houden ons een groot deel van de tijd bezig. En oké, Apeldoorn behoort tot de natste plek van Nederland, maar dat komt niet omdat het dorp ‘in een kommetje ligt’. “Het heeft te maken met de Veluwezoom, dat Apeldoorn relatief vaak te maak heeft met regen. Maar wat is veel regen? Wij hebben 7% van de tijd regen in ons land, dus dat valt heel erg mee. Het weer in Nederland is eigenlijk best ideaal, vertelt ‘de weerman van RTL4’ (want zo kennen de meeste mensen hem vooral) William Huizinga. “Wij kennen wisselvallig weer en dat betekent dat de luchtlagen in beweging zijn en wij daardoor schone lucht hebben.”
In zijn recent verschenen boek ‘Dat hadden ze niet voorspeld’ wordt op luchtige wijze vertelt hoe ‘het weer’ in elkaar zit. Zo worden onder andere alle mysteries onthuld over de verschillende typen wolken en buien en daarnaast is het boek voorzien van veel beeldmateriaal.
Hij wilde eigenlijk bij defensie werken; het werd de luchtmacht. Daar maakte William kennis met de divisie meteorologie. Hij volgde de interne opleiding bij de luchtmacht tot weerwaarnemer. Vijf jaar lang werkte hij als weerwaarnemer in Leeuwarden. Vooral wolken trokken zijn aandacht. En nog steeds zijn wolken de grote fascinatie van William. “Ik grapte altijd dat ik werd betaald om naar de luchtte kijken, maar het werk als weerwaarnemer voor luchtmacht vluchten is een serieuze taak, waarbij de weercodes heel nauw kwamen of vluchten konden plaatsvinden of niet.”
Inmiddels werkt William alweer 4 jaar voor RTL4. Zijn screentest deed hij bij Peter Timofeeff. Eenmaal voor het groene scherm ontdekte hij hoe leuk hij dit vond en hij kreeg een plek bij het ontbijtnieuws. “Na zo’n twee maanden was Peter Timofeeff een dag ziek en vervanging was niet te vinden. Ik had er al een ochtenddienst opzitten en kon diezelfde dag invallen bij de avonddienst. Dat was een bijzonder moment, want hoe spannend is dat, dat er meer dan 1 miljoen mensen naar jouw weerbericht zitten te kijken.”
Geen autocue voor de weermannen en –vrouwen
“Nee, wij lezen onze teksten niet van het scherm af. Ons verhaal doen we uit het hoofd. Daarbij zien wij alleen een groen scherm in tegenstelling tot de mensen thuis die een weerkaart zien. Een weerdienst bestaat uit 90% voorbereiding achter de schermen. “Daarbij is ook de ochtend- en avonddienst heel verschillend qua tijdsindeling. Dat is ook juist het leuke. Geen dag is hetzelfde; net als het weer!”
Het boek ‘Dat hadden ze niet voorspeld’ is te verkrijgen in de boekhandel.