Stedendriehoek
APELDOORN/TANZANIA – Van een tropische dertig graden in de plus naar ‘s nachts een ware vrieskou van twintig graden onder nul. En dat is nog niet alles. In zeven dagen klimmen naar een hoogte van 5895 kilometer. Dat is wat de twee Apeldoorners Marleen Wensing en Hielke Bokma gaan doen. Ze kennen elkaar amper. Bij de introductiebijeenkomst kwamen ze erachter dat zij slechts 100 meter bij elkaar vandaan wonen.
Kilimanjaro Charity Climb 2018
Het is de droom van velen, het beklimmen van de Kilimanjaro. Marleen en Hielke gaan er voor! Het duurt nog even, maar de voorbereiding is in volle gang. Van 24 februari tot en met 6 maart 2018 vindt de derde editie plaats van de Doingoood Kilimanjaro Charity Climb. Met zestien andere deelnemers gaan Marleen en Hielke de uitdaging aan. “Het is geweldig om op deze manier te kunnen bijdragen aan diverse goede doelen. Voor ons is dit natuurlijk ook een avontuur, maar wij doen dit voor stichting Doingoood Foundation, die de expeditie organiseert”, vertelt Hielke. De stichting is al jaren actief in Afrika en richt zich vooral op kleinschalige projecten, gericht op kinderen, scholing en gezondheidszorg. Marleen vult aan: “Ik was meteen enthousiast, vooral omdat ik al een goede ervaring heb met Doingoood. Ik wil graag wat voor goede doelen kunnen betekenen.”
Marleen, Hielke en de anderen hebben nog even de tijd om zich voor te bereiden. Dat is nodig. Het beklimmen van de Kilimanjaro vraagt om een goede lichamelijke conditie, maar daarnaast zal de expeditie ook mentaal het nodige vragen. “Naast het testen van onze conditie zullen we misschien ook te maken krijgen met de effecten van hoogteziekte. Dat is zeker spannend, maar we gaan gewoon voor de top. We weten waarvoor we het doen en dat gaat zeker helpen.”
Naar de top van de berg
De expeditie is een wandeling op pittig niveau. Het tempo is rustig, maar de deelnemers krijgen te maken met hoogteverschillen. Dit is voor te bereiden, maar dan nog is er een ander fenomeen dat berglopers het zwaar kan maken, namelijk hoogteziekte. Dit wordt veroorzaakt door zuurstoftekort in het lichaam. Er zijn op hoogte minder zuurstofmoleculen per liter lucht beschikbaar en de hoeveelheid zuurstof, die per ademhaling kan worden opgenomen door het lichaam, neemt af. Maar tegelijkertijd houdt het lichaam dezelfde behoefte aan zuurstof om te kunnen functioneren en dan ook nog de prestatie te leveren. Gelukkig is ons lichaam erg slim en kan het zuurstoftekort opgevangen worden door een aantal aanpassingsreacties. Voorbeelden van aanpassingen zijn een snellere hartslag en een snellere en diepere ademhaling, zodat er meer zuurstof kan worden opgenomen per tijdseenheid. Hoofdpijn, misselijkheid en extreme vermoeidheid zijn een paar van de verschijnselen die kunnen voorkomen bij hoogteziekte. Je kunt je voorbereiden op een expeditie als deze door buiten lange wandelingen met hoogteverschil te maken. Dat betekent klimmen en dalen, bijvoorbeeld in de duinen. Neem dan ook nog een rugzak mee met wat gewicht erin en voldoende water. Daarnaast is een loopband ideaal voor de training, omdat deze ingesteld kan worden op verschillende steile hellingshoeken.
Een uitdaging voor deelnemers en stichting
De Kilimanjaro Charity Climb 2018 heeft, behalve het aangaan van deze sportieve uitdaging, een extra doelstelling: het ondersteunen van een goed doel. Doingoood heeft als doel het geven van projecthulp in oost-Afrika. “Wij zijn actief in de landen Malawi, Oeganda en Tanzania. De focus van onze projecthulp ligt bij onderwijs, gezondheidszorg, crisisopvang en maatschappelijke projecten. Doingoood foundation richt zich bij voorkeur op duurzame donaties met een impact op de langere termijn.”
Steun Hielke en Marleen, en natuurlijk ook de andere deelnemers! Op de persoonlijke actiepagina’s van Hielke en Marleen kunt u meer lezen over de motivatie en de goede doelen waarvoor de opbrengst van hun actie is bedoeld.
Hielke
https://www.pifworld.com/nl/fundraisers/8rQpJwRh7yc/hielke-bokma/about
Marleen
https://www.pifworld.com/nl/fundraisers/g8LNehZD2k0/marleen-wensing/about