Stedendriehoek

Waar er geen woorden zijn, zal de taal van het hart altijd spreken

DEVENTER – Buddy to Buddy Deventer gaat na de zomer van start met twee nieuwe rondes. De stichting koppelt nieuwkomers die hun land van herkomst noodgedwongen moesten verlaten, aan stadsgenoten, op basis van dezelfde interesses en gelijkwaardigheid. Na drie eerdere succesvolle rondes starten zij in september weer met een nieuwe ronde, waar iedereen zich nog steeds voor kan aanmelden. Wat het inhoudt en wat men bij kan dragen, is hieronder te lezen met een kort ervaringsverhaal van Tim en Cemre.

Tim (links) en Cemre (rechts) waren buddy’s in de vorige ronde. En dat bleek een goede match. “Ik heb lang gewacht om buddy te zijn, maar het was het meer dan waard”, aldus Cemre.

Tim en Cemre zagen elkaar voor het eerst via voorstelfilmpjes en leerden elkaar op die manier al een beetje kennen. De eerste ontmoeting vond uiteindelijk plaats in een café in de stad en beiden gaven aan dat het direct gezellig was en gemakkelijk ging. De tijd vloog voorbij en voor ze het wisten moesten ze het café verlaten vanwege sluitingstijd. “Onze achtergronden zijn enorm verschillend, maar toch weten we elkaar makkelijk te vinden en begrijpen”, aldus Tim.

Gespreksstof

Er zijn verschillen, toch zien beiden dit niet als obstakel en levert het vooral interessante gespreksstof op. “Cemre is enorm positief ingesteld, eerlijk, oprecht geïnteresseerd en heel open. Onze achtergronden zijn enorm verschillend, maar toch weten we elkaar makkelijk te vinden en begrijpen.” Waar Tim een zelfstandig leven op heeft kunnen bouwen in Nederland, is Cemre meer aangewezen op zijn familie. De relatie met hun directe familie is daarom anders. Tim vertelt dat hij voor de Iftar (maaltijd gedurende de vastenmaand Ramadan) was uitgenodigd bij Cemre thuis. De vader van Cemre had gekookt en Tim werd hartelijk welkom geheten in hun huis. Ze hebben de hele avond aan tafel gezeten en ondanks de taalbarrière een hartstikke mooie avond gehad. Dit kan Cemre beamen; voor hem was dit de avond dat hij merkte hoeveel ze gemeenschappelijk hadden. Een avond die een speciale plek in zijn leven heeft gekregen. “Ik waardeer het dat Tim altijd naar me luistert. En de vragen die hij me stelt nadat we elkaar hebben ontmoet, geven aan dat hij echt om me geeft en aan me denkt.”

En het bleef niet bij die ene keer eten. Toen Tim een korte tijd niet kon lopen en zijn vriendin niet thuis was, vroeg hij of Cemre langskwam om samen eten te bestellen. Vervolgens kwam Cemre langs met eten dat zijn vader had gekookt voor beiden. Een bijzondere en dankbare herinnering. “Cemre zorgt ervoor dat ik anders naar bepaalde dingen kijk en ik denk dat iedereen wel eens een frisse blik of nieuwe vriendschap kan gebruiken.” Dit is waar Buddy to Buddy Deventer het voor doet.

Laagdrempelig

Iedereen kan meedoen: jong, oud, alleen of als gezin. “Je kunt van betekenis zijn door jezelf te zijn. Buddy’s worden gekoppeld op basis van gemeenschappelijke interesses en kiezen ervoor om elkaar in een periode van vier maanden één keer per week te zien en openen daarmee de deur naar elkaars wereld. Naast het één-op-één-contact met je buddy organiseert en faciliteert Buddy to Buddy gezamenlijke activiteiten waar buddy’s elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten. Er is begeleiding in de vorm van intervisie (Buddytalk), je staat er dus niet alleen voor. Na vier maanden wordt het project feestelijk afgesloten. In veel gevallen is de basis voor een langere vriendschap gelegd”, aldus de organisatie.

Informatiemomenten

De informatiemomenten zijn op woensdag 4 september om 19.00 uur bij Iedereen aan Boord, Achter de Muren-Zandpoort 10 in Deventer, en op donderdag 5 september om 19.00 uur online via Google Meet (link op de website www.buddytobuddy.nl/deventer).

Foto: Leanne Enderink